PÁLYÁZATOK

GINOP-2.2.1-18-2020-00023

A kedvezményezett neve (konzorcium vezető): Genevation Aircraft Korlátolt Felelősségű Társaság

A támogatás összege: 212 771 661 Forint

A projekt címe: Aktuált szerkezetek numerikus tervezési eljárásának fejlesztése

Konzorciumi Tag: Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

A támogatás összege: 140 203 772 Forint

Konzorciumi Tag: CNC-NAGY Fémforgácsoló és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A támogatás összege: 219 912 926 Forint

A szerződött támogatás teljes összege: 572 888 359 Forint

A támogatás mértéke: 68,28 %

 

A projekt tartalma:

A Genevation Aircraft Kft., CNC-Nagy Kft., valamint a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. konzorciális kooperációjának célja az, hogy intelligens szerkezetek tervezését segítse. A kifejlesztendő módszer az újszerű tervezési filozófia használatával kisebb anyagfelhasználású, olcsóbb és magasabb fejlettségi szintű rendszerek fejleszthetők a manapság használatos megoldásokhoz képest. A napjainkban megalkotott alkatrészek mindössze előre definiált terhelési esetre való tervezése a jellemző, így ezek nincsenek felkészítve váratlak behatásokra, terhelésekre. Ilyen esetben a szerkezet nem tud reagálni megfelelő módon a váratlan behatásokra, amely esetekben a megfelelő biztonság nem, vagy csak jelentős túlméretezéssel oldható meg. Ez a túlméretezés jelentős tervezési és gyártási költségvonzattal jár, többlet tömeget okoz a szerkezetben, ami rontja az üzemeltetés gazdaságosságát is. A projekt során létrejövő tervezési módszer alkalmas reziliens, rugalmasan alkalmazkodó berendezések, gépelemek tervezésének támogatására, amire korábban nem volt példa. Mindez könnyedén beilleszthető az ipar 4.0 szellemiségébe.

 

A projekt befejezési dátuma: 2023.05.31.

A projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-18-2020-00023

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00303

A kedvezményezett neve: Genevation Aircraft Kft (konzorciumi tag: Rotors & Cams Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság)

A projekt címe: Miniatürizált VOR navigációs eszköz fejlesztése drónok számára és a high-tech titánium-karbon hibrid térrácsszerkezet alkalmazása drón és UAV járművek gyártási folyamataiban

A szerződött támogatás összege: 298 349 044 Ft

A támogatás mértéke: 64,25%

A projekt tartalma: A Genevation Aircraft Kft. és a Rotors & Cams Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság közös kutatás-fejlesztési projektje során a Genevation Aircraft Kft. által a GINOP-2.1.1-15 projekt belül kifejlesztett és világújdonságnak számitó titánium-karbon térrácsszerkezet továbbfejlesztése és drón légijárművekben való alkalmazhatósági kutatására kerül sor. A fejlesztési cél a speciális célfeladatra kifejlesztett drón és UAV járművek súlycsökkentésének elérése, a hordozóképesség növelése és a fogyasztási jellemzők csökkenése érdekében. A high-tech szerkezetépítési fejlesztés mellett a fő cél egy komplex SDR alapú navigáció támogató miniatürizált VOR navigációs és kommunikációs eszköz fejlesztése drónok számára. Ilyen payload alkalmazás nem létezik a világon, ami azért is különösen időszerű, mert a drónok robbanásszerű terjedése valósul meg a következő években. Az Eurocontrol adatai alapján 2025-ben csak Magyarországon napi 27.000 drónrepülés várható. A napjainkban használt drónok szinte teljes mértékben a műholdas helyzetmeghatározásra hagyatkoznak az útvonal követésében, illetve az aktuális pozíciójuk meghatározásában. A GPS (illetve GNNS) rendszerek zavarvédelme nem megoldott, légköri események jelentősen befolyásolhatják a pontosságukat. Zavarásuk az alacsony jelszintek miatt viszonylag egyszerű és az utóbbi években a helyzetmeghatározás meghamisítására alkalmas jelek előállítására képes berendezések is könnyen elérhetővé váltak. A drónok autonóm navigációjának GPS függése olyan meghibásodási pontot képez, amely egy rádiófrekvenciás zavar (akár szándékos vagy természetes eredetű) esetén ellehetetleníti a drón működését. Ez a hosszútávú autonóm repülések esetén (szállítás, felmérés) jelentős biztonsági kockázatot jelent. Jelen projekt keretében ezt a függőséget kívánják megszüntetni egy olyan komplex kommunikációs és navigációs fedélzeti rádió rendszer kifejlesztésével és alkalmazásával, amely a drón telemetria és videó kommunikációs feladatainak ellátásán túl megvalósítja a polgári repülésben már meglévő és bevált VOR navigációs rendszer használatának lehetőségét.

A projekt célja egy olyan miniatürizált, szoftver definiált rádión (SDR) alapuló kommunikációs rendszer kifejlesztése, amely a duplex szélessávú adatátvitel mellett alkalmas a VOR állomások jeleinek vételére, a tömege lehetővé teszi, hogy akár 5 kg alatti felszállótömegű drónokon is használható legyen. Tartalmazza továbbá a vett jelek feldolgozásával helyzetmeghatározásra képes szoftver háttérrendszert, része egy olyan speciális kombinált antenna megoldás is, amely eléggé kisméretű, hogy a már említett tömegkategóriájú drónokon is alkalmazható legyen. Mindezek mellett integráltható a fedélzeti repülésvezérlő rendszerekkel. A projekt sikere esetén egy olyan új és egyedi kommunikációs és navigációs megoldással lehet kiegészíteni a drónok repülésvezérlő rendszerét, amely szoftveresen konfigurálható a felhasználási terület és helyszín követelményeinek teljesítéséhez. A projekt végtermékei: egyfelől egy sorozatgyártásra előkészített berendezés nullszériája, amely rendelkezik az elterjedt drónvezérlések integrációjával. Másfelől pedig High-tech titánium-karbon térrácsszerkezetű drón.

A projekt befejezési dátuma: 2024.09.30.

A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00303

PÁLYÁZATOK

GINOP-2.2.1-18-2020-00023

A kedvezményezett neve:
Genevation Aircraft Korlátolt Felelősségű Társaság

Konzorciumi tag:
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, CNC-NAGY Fémforgácsoló és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe:
Aktuált szerkezetek numerikus tervezési eljárásának fejlesztése

A szerződött támogatás összege:
575 850 778 Forint

A támogatás mértéke:
68.22 %

A projekt tartalma:
A Genevation Aircraft Kft., CNC-Nagy Kft. valamint a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. konzorciális kooperációjának célja az, hogy intelligens szerkezetek tervezését segítse.A kifejlesztendő módszer az újszerű tervezési filozófia használatával kisebb anyagfelhasználású, olcsóbb és magasabb fejlettségi szintű rendszerek fejleszthetők a manapság használatos megoldásokhoz képest. A napjainkban megalkotott alkatrészek mindössze előre definiált terhelési esetre való tervezése a jellemző, így ezek nincsenek felkészítve váratlak behatásokra, terhelésekre. Ilyen esetben a szerkezet nem tud reagálni megfelelő módon a váratlan behatásokra, amely esetekben a megfelelő biztonság nem, vagy csak jelentős túlméretezéssel oldható meg. Ez a túlméretezés jelentős tervezési és gyártási költségvonzattal jár, többlet tömeget okoz a szerkezetben, ami rontja az üzemeltetés gazdaságosságát is. A projekt során létrejövő tervezési módszer alkalmas reziliens, rugalmasan alkalmazkodó berendezések, gépelemek tervezésének támogatására, amire korábban nem volt példa. Mindez könnyedén beilleszthető az ipar 4.0 szellemiségébe.

A projekt befejezési dátuma:
2023.05.31.

A projekt azonosító száma:
GINOP-2.2.1-18-2020-00023

© Genevation Aircraft Ltd. All rights reserved!